HJÆLP OS MED AT FLYTTE LAGER - SPAR 25% PÅ MANGE AF VORES VARER

Undgå at gamble med din families helbred - Hygiejne i køkkenet

Oprettet d.

Den bedste grill-oplevelse med god køkkenhygiejne

 

At lave mad til sin familie kræver ikke et hygiejnebevis. Men god gedigen køkkenhygiejne er vigtig, hvis man skal sørge for, at ingen bliver syge af maden.

Du kan selv gøre en masse for at undgå, at du eller din familie får sygedomme fra madbakterier fra for eksempel salmonella og campylobacter.

 

Tre grundlæggende hygiejneregler for madlavning:

  1. Varm op
  2. Køl af
  3. Undgå at sprede bakterier 

 

Køkkenhygiejne og håndvask. Husk altid:

  • at vaske hænder før og mellem de forskellige processer i madlavningen.
  • at vaske hænder ved kontakt med forskellige typer af råvarer og/eller færdiglavede produkter.
  • at vaske hænder efter toiletbesøg, næsepudsning, nys, hoste osv.
  • at vaske hænder ved kontakt med dyr

 

Skærebrætter og køkkenredskaber

Benyt rene køkkenredskaber, skærebrætter, køkkenknive med mere og rengør køkkenredskaberne efter brug og mellem behandling af forskellige kødtyper eller ved skift fra kød til grøntsager mm. Skift skrærebræt hver gang du skifter fra grønt til kød, samt fra råt kød til tilberedt kød. Det vil sige, at når du skal skære stegt eller grillet steg, så må du ikke bruge det samme skærebræt, som du brugte, da du ridsede din steg. Det samme gælder med grønsagerne; hvis du har grøntsager, som har været i kontakt med jord, så skal disse holdes adskilte fra de rensede grønsager for at undgå jordbakterien Clostridium Hotulinum. Hos Nicebuy.dk har vi et stort udvalg af skærebrætter.

 

  • Hav flere forskellige skærebrætter
  • Hold kød, fisk, æg adskilt fra grøntsager. Det er en god idé at have et skærebræt til hver af de forskellige fødevaregrupper.
  • Hold råt kød og rå grøntsager adskilt fra færdigvarer fx pålæg og færdiglavede/ tilberedte retter.

 

Andre hygiejne råd

  • Afkøl maden hurtigt, hvis den skal gemmes.
  • Brug rene karklude, viskestykker, håndklæder og forklæder - og skift dem ofte.
  • Skift karklude, viskestykker og håndklæder dagligt, og vask dem ved minimum 60 grader.
  • Tilbered korrekt - sørg for den rette kernetemperatur ved brug af et stegetermometer.
  • Afkøl maden hurtigt og korrekt.
  • Opbevar maden korrekt og hygiejnisk.

 

Grillsæson i Danmark - har danske mænd dårlig hygiejne?

Vidste du, at grillsæsonen er en af de perioder, hvor der er flere mennesker, der bliver syge pga. af maden?

En af grundene til dette skyldes ændrede køkkenvaner. Selvom vi har ligestilling i Danmark, så er det ofte manden, der griller. En nylig undersøgelse som Coop har lavet viser, at 3 ud af 4 mænd mener, at de står bag grillen, mens kvinden står for tilbehøret til grillmaden. Ved den normale madlavning står 48 % af kvinderne for denne mod kun 27 % af mændene.,

Sat lidt på spidsen, så kan man sige, at når novicerne i bedste mening og med ægte dansk grill-hygge sendes ud og lave mad, så kan der opstå problemer i kølvandet. Forklaringen på maveproblematikker skal nok findes i blanding af novicer ved grillen og manglende håndvask - (ofte pga. at der er langt til håndvasken), samt at mændene ikke er vant til at vurdere, om deres grillmad har fået nok... Ærgerligt når overholdelse af enkle hygiejneråd og brug af et stegetermometer ville kunne forebygge dette.

 

Gode grillråd i forhold til hygiejne.

1. Husk at skifte fad når kødet er færdig - husk at der skal kun én dråbe rå kødsaft til at gøre hele familien syg.

2. Husk også at skifte grilltang eller stegegaffel.

3. Brug et digitalt stegetermometer således, at du undgår at spise halvfærdigt og bakteriefyldt kød. Vi har nedenfor lavet et skema, der viser, hvor meget de forskellige kødtyper skal have.

4. Husk at vaske fingre, hver gang du har rørt råt kød, beskidte fade og/eller grillredskaber såsom griltang, palet, spyd. pensel, pincet med mere.

 

Se fødevarestyrelsens video omkrig grillhygiejne nederest på siden, eller besøg deres hjemmeside her.

 

Kernetemperatur på kød

 

Kødtype Rød Medium / Rød Medium Gennemstegt
Svinekød       77C / 177F
Fjerkræ       83C / 180F
Kalvekød 58C / 135F 63C / 145F 72C / 160F 77C / 177F
Lam 58C / 135F 63C / 145F 72C / 160F 77C / 177F
Oksekød 58C / 135F 63C / 145F 72C / 160F 77C / 177F

 

 

 

 

 

 

 

Bemærk at skemaet både viser kernetemperaturen i centius og fahrenheit, på den måde har du et skema, som du kan bruge hvis du finder spændende opskrifter fra udenlandske kogebøger eller internettet.

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar