Dyrk dine egne krydderurter

 

Dyrk dine egne krydderurter
 

 

Hvis du ikke er den type person, der ønsker at bruge deres en masse tid på en frugt- eller grøntsagshave, så kan du overveje at plante og holde en kryderurtehave. Det kan også være at du slet ikke har en have men i stedet for har en lille altan, så er kryderurter noget for dig. Når du dyrker krydderurter vil du nyde den konstante tilgængelighed af friske lækre urter, som vil give lækker smag til dine måltider.

 

Først skal du vælge de kryderurter, som du vil plante. Mulighederne er mange på grund af det store udvalg af urter til rådighed. Den bedste måde at vælge på, er ved at gøre, hvad jeg gjorde; se på hvad du har i dit køkken. Ved at plante din egen samling af disse urter kan du spare penge på at købe dem fra supermarkeder, mens det også har den ekstra fordel at du aldrig løber tør samt friskheden. Nogle af de urter som du måske begynder med, er måske rosmarin,salvie, basilikum, dill, mynte og persille.

Når du vælger et område til din urtehave, skal du huske atjorden skal have meget god dræning. Hvis jorden bliver vandet og forbliver fuldstændigt mættet, har du ingen chance for at vokse en sund plante. En af de bedste måder at løse dræningsproblemet på er at grave en 30 cm dybt i jorden, og læg et lag af knuste sten ned istedet for at udskift jorden. Dette er en nem måde at dræne jorden på, således at du undgår at rødderne rådner og planterne dør.

 

Når du har taget beslutninen om at have en kryderurtehave eller vindueskarm så kan man ofte blive fristet til at købe store dyre planter fra butikken, Men med kryderurter er det meget lettere at dyrke dem fra frø end det er med andre planter. Derfor kan du spare en masse penge ved at selv plante frø.

Nogle kryderurter vokser lynhurtig, og kan have ukrudts tendenser i måden som de spreder sig på. For eksempel, hvis du plante en myntplante i et bed så vil den overtag hele bedet i løbet af en sæson, med mindre at du bekrænser dens spredningsmuligheder eller plukker den ofte. Den bedste måde at forhindre dette problem på er at plante den mere aggressive planter i potter (med huller i bunden for at tillade dræning, selvfølgelig).

 

Når det kommer tid til at høste kryderurterne, så skal du tænke på hvor meget du tager af planten. Husk det kan være dødelig for din plante at tage for meget af. Hvis din plante ikke er i godt vækst er ikke sundt at tage nogle blade overhovedet.

Du skal vente til din plante har været godt etableret i mindst adskillige måneder, før du høster fra dine planter. Ventetiden vil helt sikkert være det værd, fordi  når du giver din plante lov til at være godt etableret, så har du større chancer for at have en plante der holder i længere tid.

 

Når du har høstet dine lækre hjemmelavede kryderurter så skal du selvfølgelig gerne bruge det dem i madlavning. Hvorfor skulle du ellers ville du have passet og plejet dem?

Hvis du ønsker at gemme kryderurter til de mørke måneder, så kan det være en god idé at tørre dem. 

Dette kan gøres på flere forskellige måder den nemmest måde er med en dehydrator. Maskinen trækker væsken ud af krydderurterne og dermed opnår du en længere holdbarhed.

Når de tørre kryderurter skal opbevares, så skal du bruge en plastik eller glasbeholder, se vores store udvalg af opbevaringsdåser i glas her.

Papir eller pap vil ikke fungere, fordi det vil absorbere smagen af ​​urterne. I løbet af de første par dage af opbevaring, du bør regelmæssigt tjekke beholderen og se om der er nogen fugt samlet. Hvis det har, skal du fjerne alle urterne og tørre dem igen. Hvis fugt er tilbage fra den første tørring, det vil give meldug.